Fa tres dies que va acabar la Setmana Ciclista Valenciana a Sagunt i encara resona l’exhibició de l’alemanya Clara Koppenburg, dissabte passat, en les dures rampes del Xorret de Catí. La primera dona en guanyar una prova ciclista professional al mític alt de Castalla s’ha endut la majoria dels titulars d’esta tercera edició de la Volta a la Comunitat Valenciana Fèmines i ha estat la gran protagonista amb el permís de la finlandesa Lotta Lepisto, vencedora de dos etapes, la italiana Soraya Paladín, reina de la muntanya, o l’estadounidenca Ruth Winder, guanyadora el primer dia i líder de la carrera durant dos jornades.

Però entre les grans protagonistes d’esta edició de la Setmana Ciclista Valenciana s’ha fet un lloc una jove junior valenciana de només 18 anys que ha aconseguit completar les quatre etapes en companyia de moltes de les millors ciclistes del món. La suecana Sara Bonillo, una de les cinc valencianes de l’equip Delikia-Ginestar i una de les 10 corredores de la terreta que preneren l’eixida dijous passat des de Cullera, ens ha atés hui dimecres entre examen i examen des de l’institut on estudia segon de Batxillerat. “La setmana passada no vaig poder fer dos exàmens per estar en la Volta i ara en tinc cinc per a esta. Ahir vaig fer un d’Història, ara acabe de fer altre de Geografia i de seguida entraré al de valencià“, ens conta per telèfon.

Selfie de les ciclistes del Delikia – Ginestar abans de partir des de Cullera.

Sara Bonillo es va plantar en l’eixida de la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines només cinc setmanes després de tancar la temporada de ciclocròs als Nacionals de Pontevedra. “Quan vaig tornar dels Campionats d’Espanya de ciclocròs vaig descansar un parell de setmanes i vaig començar a entrenar amb la bici de carretera. Uns 10 dies abans de la prova, Carmelo Albert, un dels meus directors, em va comunicar que comptava amb mí. Jo tenia els meus dubtes perquè només havia sumat uns 900 quilòmetres i treball en el gimnàs. Mai se m’havia passat pel cap poder acabar la Setmana Ciclista Valenciana en eixes condicions i amb el nivell d’equips i ciclistes que hi havia. I més tenint en compte que la setmana anterior no vaig poder finalitzar la Volta CV Fémines que es va córrer entre Paterna i València“, assegura la de Sueca.

No obstant, la il·lusió va poder més que l’estat físic i Sara Bonillo, en companyia de les seues companyes d’equip, va ser protagonista de la cursa pel seu coratge demostrat davant les millors del món. “Cada dia era una revàlida per a nosaltres. Només podíem pensar en anar dia a dia i pregar per a que la batalla de cada etapa començara quan més tard millor. Calculàvem el temps de fora de control i l’objectiu era entrar dins d’ell“, reconeix Sara.

El primer dia, a Gandia, no em creuia que havia aconseguit entrar tan prompte. Em vaig caure al principi de l’alt de Barxeta i vaig pujar al meu ritme. Sí que és cert que em coneixia molt bé el terreny perquè és on entrene habitualment. Així que sabia el que m’esperava i em vaig regular bé en Barx“. recorda Bonillo.

A l’endemà, l’etapa castellonenca no presentava cap dificultat muntanyenca però això no significa que no tinguera duresa. “Les cames estaven tocades del dia anterior i vaig acusar l’esforç una mica. Em vaig despenjar en una zona de pujades però vam formar una grupeta prou important i aconseguírem entrar a meta dins del control amb relativa facilitat. No em creuia que anara a poder afrontar l’etapa de Xorret de Catí“, assegura.

Sara Bonillo, Sofía Martínez i Cinta Sancho, en l’eixida de La Nucia. / Foto Irene Morales

Ja dissabte, Sara Bonillo es va plantar en l’eixida de La Nucia junt a dos companyes d’equip, les també supervivents Cinta Sancho i Sofía Martínez. “Les tres sabíem el que ens esperava. Estavem molt cansades dels dos dies anteriors i per davant teniem l’etapa reina. Va ser duríssima. Ens vam quedar del grup principal en una de les zones de pujada abans del Campello. A partir d’ahí ja no ens va quedar altra que apretar les dents i tirar cap endavant. Cinta i jo vam fer tota l’etapa juntes. Primer el Maigmó i després, per si fora poc, el Xorret de Catí. Amb el pinyo de 32 dents vam pujar pegant cabotades i fent esses fins a dalt. Quan ens digueren que estàvem dins del temps de control em vaig posar a plorar. Ha sigut el dia que més he patit dalt d’una bicicleta“, ens conta Sara.

Només faltava arrodonir esta gesta en l’última etapa entre València i Sagunt. “Diumenge estàvem les tres fetes pols físicament. Cinta no pogué prendre l’eixida per marejos. Va ser una llàstima per què s’ho havia currat molt per aplegar fins ahí. Sofía i jo eixirem conscients que anava a ser molt difícil completar els 100 últims quilòmetres amb l’Oronet pel mig. Però calia intentar-ho. Vaig tractar de dosificar les poques forces que em quedaven. Això és una de les coses que he aprés estos quatre dies, regular-me i ser conscient dels meus límits. Vaig poder creuar la línea de meta, crec que em van faltar un parell de minuts per fer-ho dins del control però no importa, em van classificar que és el que jo volia. Estic molt contenta d’haver fet les quatre etapes amb totes estes ciclistes i estic molt agraïda al meu equip i a les meues companyes“, sosté la jove corredora.

Sara Bonillo, en la pujada a Xorret de Catí. / Foto Vicent Bravo

Molt de mèrit tingué també l’altra junior que va participar en la Setmana Ciclista Valenciana, l’alacantina Sofía Martínez. La de Sant Vicent del Raspeig, uns dies més jove que Bonillo, era la benjamina de les 176 ciclistes participants i només li van sobrar els últims 37 quilòmetres de la carrera per poder completar-la. La ciclista del Delikia – Ginestar va superar les tres primeres etapes dins del control i va posar peu a terra després del primer pas per la meta a Sagunt, l’últim dia. Sens dubte, este rendiment de Martínez fan d’ella una corredora a tindre molt en compte en esta temporada que només ha fet que començar.

Finalment, la classificació de millor ciclista de la Comunitat Valenciana va ser guanyada, per tercera vegada consecutiva, per la sub23 torrentina Cristina Martínez, de l’equip Bikzaia – Durango. També aconseguiren completar la prova Alba Teruel (Movistar Team), Sandra Alonso (Bizkaia – Durango) i Teresa Ripoll (Massi – Tactic).