La danesa Emma Norsgaard és la primera líder de la Setmana Ciclista Valenciana després d’imposar-se en l’etapa inaugural amb arribada a Cullera. La ciclista de l’equip Bigla – Katusha ha aconseguit alçar els braços a la línia de meta situada a l’avinguda del País Valencià després de vèncer en un reduït esprint de tretze corredores.
La primera etapa ha partit de la localitat de Gandia, capital de la comarca de la Safor. Les 166 corredores han rodat juntes la major part dels 103 km d’un recorregut que només presentava una dificultat muntanyosa, l’alt de Genovés, de tercera categoria, al km 30. Per este punt ha passat en primera posició la italiana Katia Ragusa, de l’equip Astana. D’ahí fins a la meta encara faltaven 72 km.
Un altre al·licient era conèixer a la primera líder dels esprints especials. L’únic punt intermedi del dia estava situat a la localitat d’Alberic, al km 54, i per ell ha passat en primera posició Maria Giulia Confalonieri, de l’equip nord-americà Ceratizit – WNT.
Des d’aleshores, els equips més forts (Boels Dolmans, Ceratizit – WNT, Parkhotel Valkenburg i Bigla Katusha) han imposat un fort ritme que ha impedit que fructificaren els intents d’escapada.
Així, el gran pilot va arribar agrupat a la zona del Far de Cullera, en els últims 5 quilòmetres de l’etapa. Va ser en el descens, concretament en una revolta a dretes molt tancada a la platja del Racó, quan s’ha produït una caiguda en la part davantera del grup que ha propiciat un tall. Per davant s’han anat tretze ciclistes que s’han jugat la victòria a l’avinguda del País Valencià. La més ràpida d’elles ha estat la danesa Norsgaard, que s’ha imposat a la cubana Arlenis Serra (Astana) i a l’holandesa Jip Van den Bos (Boels Dolmans).

Norsgaard celebra el triomf a Cullera. / VBO

Primers mallots de líder
Després de la primera etapa, Emma Norsgaard lidera la Setmana Ciclista Valenciana amb 4″ d’avantatge sobre la segona classificada, la cubana Arlenis Serra (Astana), i 5″ sobre la tercera, l’holandesa Jip Van den Bos (Boels Dolmans). Estes diferències vénen donades arran de les bonificacions.
El mallot de líder de la muntanya el vestirà demà Katia Ragusa, el dels esprints especials Maria Giulia Confalonieri, el de millor sub-23 Laura Tomasi (Top Girls Fassa Bortolo) i el de primera ciclista autonòmica, la valenciana Sofia Rodríguez (Sopela).
En l’acte de lliurament de premis han estat presents, entre d’altres, la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, Maria Such, l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Cullera, Javier Cerveró, la regidora d’Igualtat, Marta Tur, i el director de DFM Rent a Car, Damian Martínez.
La segona etapa, de 126 km, traslladarà este divendres la caravana de la Setmana Ciclista Valenciana a la província d’Alacant. Agost -a la comarca de l’Alacantí- acollirà, a la una i mitja de la vesprada, l’eixida neutralitzada. Les ciclistes passaran per Castalla abans de disputar l’esprint especial d’Ibi. A partir d’ahí se succeiran els ports de muntanya. Primer afrontaran l’alt de la Carrasqueta, de segona categoria.
Després de passar per Xixona i Torremanzanas pujaran les rampes de l’Alt de Benifallim, de primera categoria. Ràpid descens fins al poble de Benifallim i Penàguila i, pràcticament sense descans, es pujarà la tercera dificultat del dia, l’Alt de Tudons, també de primera categoria.
Els últims 30 quilòmetres discorreran per Sella, Orxeta i Finestrat, on estarà situada l’arribada en alt.