Té un palmarès a l’abast de molt poques esportistes però l’ambició la manté intacta. L’holandesa Anna van der Breggen, campiona olímpica, mundial, continental i vencedora del Giro d’Itàlia, està decidida a incorporar a la seua llarga llista d’èxits la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana de Fèmines. Almenys així ho ha deixat entreveure hui adjudicant-se en solitari l’etapa reina d’esta edició entre Agost i Finestrat, un total de 126 sinuosos quilòmetres transcorreguts íntegrament per la província d’Alacant.
El pilot va rodar agrupat en el primer tram de carrera. Abans de l’esprint especial d’Ibi només s’ha hagut de lamentar la caiguda que va forçar la retirada de la britànica Emily Meakin (Drops) i de la lituana Rasa Leleivyte (Aromitalia). Ja en el bressol del joguet la més ràpida va ser la ucraïnesa Maryna Ivaniuk (Astana), que va aconseguir els punts suficients per enfundar-se el mallot rosa.
Després del pas per Ibi ho va intentar la paraguaiana Agua Marina Espinola (Massi Tactic) tot i que la màxima diferència que va aconseguir obrir va ser de mig minut. Ja neutralitzada Espinola, el primer dels quatre alts puntuables, el de la Carrasqueta, va trencar la cursa en tres grans grups. Per davant se’n van anar una trentena d’unitats amb representació dels grans equips: Bigla Katusha, Parkhotel Valkenburg, selecció espanyola i Boels Dolmans, entre d’altres. Pel cim va puntuar en primera posició la basca Ane Santesteban, que després de l’etapa de hui ha presentat la seua candidatura a lluitar pel mallot que premia la millor escaladora.
Després d’un ràpid descens fins a Xixona, les ciclistes van emprendre la segona dificultat del dia, l’alt de Benifallim, un port de primera categoria amb més de 15 km de longitud. Van ser les corredores de Bigla Katusha qui van marcar el ritme en els primers quilòmetres, encara que veient que la resta de components del grup capdavanter rodaven còmodes van decidir canviar d’estratègia i llançar-se a l’atac. La campiona suïssa Marlen Reusser (Bigla Katusha) va prendre l’ofensiva i va marxar per davant, aconseguint aviat un avantatge d’un minut i mig sobre les perseguidores.
Reusser va coronar en primera posició l’alt de Benifallim mentre que per darrere Santesteban seguia sumant punts. Després d’un ràpid descens fins a Benifallim i, després de passar per Penàguila, les ciclistes van afrontar el tercer port del dia, l’alt de Tudons, de primera categoria. Va ser en el segon dels huit quilòmetres de port quan Van der Breggen va llançar el fort atac en el grup darrere que cap corredora va poder aguantar. L’holandesa va marxar decidida a per la corredora que era cap de cursa, a qui va agafar a falta encara de cinc quilòmetres per al cim. La suïssa Reusser no va fer ni menció de seguir a la campiona del Boels Dolmans, qui va marxar decidida cap a endavant quan encara faltaven 36 km per l’arribada.
Per darrere de Van der Breggen es va formar un tercet perseguidor format per l’alemanya Clara Koppenburg (Bigla Katusha), l’holandesa Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg) i la pròpia Reusser, que va acabar despenjant-se.
Al cim de Tudons, a 31 km de meta, Van der Breggen va mantindre una renda de 25″ sobre Koppenburg i Vollering, diferència que va oscil·lar molt poc en el tram final de l’etapa. El pols entre Van der Bregeen i les seues dos perseguidores va ser guanyat per l’holandesa, que en els últims quatre quilòmetres ascendents fins Finestrat va saber administrar l’avantatge i aixecar els braços amb 29 segons d’antelació sobre Vollering i Koppenburg, que van creuar la línia de meta per este ordre.
Després de la segona etapa, l’holandesa Anna van der Breggen (Boels Dolmans) es vestix de líder, amb un avantatge de 29″ sobre l’alemanya Clara Koppenburg (Bigla Katusha) i 1’03” sobre l’holandesa Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg).
El mallot de líder de la muntanya el vestirà demà Ane Santesteban (Ceratizit – WNT), el dels esprints especials Maryna Ivaniuk (Astana), el de millor sub-23 Greta Marturano (Top Girls Fassa Bortolo) i el de primera ciclista autonòmica, la valenciana Cristina Martínez (Espanya).

La tercera etapa, entre València i Sagunt

La tercera etapa tornarà a dur les ciclistes fins la província de València. Començarà poc abans de les 11 del matí des de la plaça de l’Ajuntament de València en direcció a Montcada i Sant Isidre de Benagèber. Abandonaran la comarca de l’Horta per endinsar-se en El Camp de Túria per Nàquera. La cursa seguirà per Serra en direcció al port de l’Oronet, de segona categoria. A la baixada, la carrera passarà a la comarca del Camp de Morvedre per Torres Torres i Quartell camí de Sagunt. Després de passar per Gilet es disputarà l’esprint especial del dia a Estivella, a 25 quilòmetres de l’arribada. Des d’alli les ciclistes tornaran a passar per Quartell abans de plantar-se a Sagunt, on finalitzarà l’etapa en l’avinguda de la Mediterrànea.