La tercera etapa de la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines ha resultat ser una jornada de transició enmig de les dos etapes muntanyoses de la present edició, la d’ahir a la província d’Alacant i la de demà diumenge a la de Castelló.
Així, el pilot ha permés que l’escapada del dia, que es va formar després de coronar l’única dificultat muntanyosa, l’alt de l’Oronet, arribara fins a la meta situada al Port de Sagunt. La general de la cursa no va canviar gens ni mica en les seues primeres posicions i va ser un mer tràmit per l’holandesa Anna van der Breggen que, acompanyada per les seues companyes del Boels Dolmans, va retindre sense problemes el mallot taronja de líder.
La tercera etapa va partir des de la plaça de l’Ajuntament de València. Després de passar Serra, al quilòmetre 23, va començar a pujar-se l’alt de l’Oronet, de segona categoria. Els 5 quilòmetres i mig d’ascensió no van trencar el minvat pilot de 123 unitats. La primera ciclista a coronar l’Oronet va ser la basca Ane Santesteban (Ceratizit – WNT) per davant de l’holandesa Demi Vollering (Parkhotel – Valkenburg). Entre les dos sembla estar la lluita enguany pel mallot de millor escaladora.

Les ciclistes de Ceratizit – WNT tracten de dur Santesteban fins el cim de l’Oronet. / FOTO Vicent Bravo

Va ser en el descens de l’Oronet, camí de Torres Torres, quan es va forjar l’escapada del dia, al principi format per la italiana Elena Pirrone (Valcar) i per la britànica Lizzie Holden (Bizkaia Durango), a les quals després se’ls va unir la mexicana Yareli Salazar (Astana),
Les tres es van entendre a la perfecció i la diferència respecte al grup principal sempre va anar en augment, arribant a estabilitzar-se per sobre dels quatre minuts i mig.
Va ser després del pas per l’esprint especial d’Estivella, a 25 km de meta, quan la italiana Pirrone va començar a flaquejar i es van anar per davant la mexicana Salazar i la britànica Holden. Les dos es van rellevar fins poc abans de l’últim quilòmetre quan Holden va tractar de sorprendre a Salazar conscient de la superioritat de la pistard mexicana en una arribada a l’esprint entre elles. La ciclista d’Astana va poder respondre a l’atac de la britànica, pegant-se a la seua roda i superant-la en els últims 50 metres. El gran grup va creuar la línia de meta a 2’52” de la vencedora Salazar, qui ja prepara el seu pròxim objectiu, el Campionat del Món de Pista.

Etapa decisiva demà a la província de Castelló

La quarta i última etapa d’esta edició de la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines es disputarà este diumenge a la província de Castelló. Les corredores hauran de completar un recorregut de 140 km que la convertiran en la més llarga d’enguany. Eixiran a les 11 del matí des de l’avinguda del Primer de Maig de Betxí, a la comarca de la Plana Baixa. Els primers quilòmetres discorreran per la Vilavella, la Vall d’Uixó i Alfondeguilla abans d’afrontar la primera de les quatre pujades del dia, l’Alt del Marianet, de tercera categoria.

Ja a l’Alt Palància, les ciclistes creuaran Chova i afrontaran les primeres rampes de l’Alt d’Eslida, de segona categoria. Una vegada se corone el port, la cursa afrontarà un ràpid descens fins al poble d’Eslida, de nou a la Plana Baixa. Sense quasi temps per a descansar, i previ pas per Ahín, les corredores pujaran l’alt d’Ahín, també de segona categoria.

Abans de passar per l’esprint especial d’Onda, l’etapa transitarà per Alcúdia de Veo, Veo, Tales i Artesa. L’últim port de l’etapa i de la Volta serà l’Alt del Cavall, de primera categoria, situat encara a 48 quilòmetres de l’arribada. L’últim tram de l’etapa discorrerà pels pobles de Llucena del Cid, Figueroles, La Foya i l’Alcora, tots ells a la comarca de l’Alcalaten. Al carrer l’Ermita de Vila-Real es coneixerà enguany el nom de la guanyadora final de la IV Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines.