L’última etapa de la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines ha sigut molt exigent, amb els seus 140 quilòmetres i quatre alts de muntanya, però no ha influit finalment en els primers llocs de la classificació general. L’holandesa Anna van der Breggen (Boels Dolmans) s’ha adjudicat la quarta edició de la cursa i el seu nom ja figura en el palmarés de la prova junt als de Cecilie Ludwig, Hannah Barnes i Clara Koppenburg.
L’última jornada ha arrancat des Betxí amb 119 supervivents i ha acabat a Vila-Real amb algunes corredores menys. Pel camí, l’orografia del terreny i el cansament acumulat d’estos dies va fraccionar completament la carrera en xicotets grups. En els passos pel Marianet (3a), Eslida (2a) i Ahín (2a) la basca Ane Santesteban (Ceratizit – WNT) va ser la primera a coronar i es va garantir el mallot a la millor escaladora d’esta edició.
Va ser precisament en el descens del tercer port, camí de l’Alcúdia de Veo, quan es va formar l’escapada del dia integrada per cinc corredores: la nord-americana Leah Thomas (Bigla – Katusha), la italiana Erika Magnaldi (Ceratizit – WNT), la nord-americana Katharine Hall (Boels Dolmans), la noruega Katrine Aalerud (Noruega) i l’espanyola Mavi García (Espanya).
Va ser després del pas per l’esprint especial d’Onda quan la mallorquina va decidir anar-se’n per davant. Al port del Salt del Cavall, de primera categoria, García va aconseguir una diferència màxima de poc més d’un minut respecte a les quatre perseguidores i de tres minuts respecte al grup principal en què marxaven les quatre primeres de la classificació general: Van der Breggen, Koppenburg, Vollering i Reusser.
Després de 10 km de pujada al Salt del Cavall, Mavi García va ser neutralitzada poc abans de coronar per Thomas i Hall. Posteriorment, en el descens, també van entrar Magnaldi i Aalerud, de manera que les cinc escapades van tornar a ajuntar-se.
Els 48 km restants fins a la meta foren un pols entre Leah Thomas i, sobretot, Demi Vollering, que va veure perillar la seua presència al podi. L’escapada va assolir els 3’20” i va arribar a ser una seriosa amenaça fins i tot per a Van der Breggen ja que Thomas era cinquena en la general a 3’58” i a la meta havia bonificacions.
Vollering i Van der Breggen, sense companyes en el grup perseguidor de set ciclistes, van assumir la responsabilitat i a relleus van aconseguir rebaixar la diferència i assegurar la cursa. Per davant l’escapada va arribar al carrer Ermita de Vila-real i la més ràpida de les cinc va ser la nord-americana Thomas, que es va anotar la victòria en l’etapa per davant de Hall i una Mavi García que, al menys, es va endur el premi del mallot dels esprints especials.

L’estadounidenca Thomas ha estat la més ràpida de les cinc escapades i ha guanyat a Vila-Real. / FOTO Vicent Bravo


Imposició final de maillots
A Vila-real s’han imposat els mallots definitius de la Setmana Ciclista Valenciana – Volta Comunitat Valenciana Fèmines que ha tingut a l’holandesa Anna van der Breggen (Boels Dolmans) com a guanyadora final. El mallot de la muntanya ha estat per Ane Santesteban, el dels esprints especials per a Mavi García, el de millor sub-23 per a Greta Marturano (Top Girls Fassa Bortolo) i, per quart any consecutiu, el de primera autonòmica per a Cristina Martínez (Espanya). Per equips el triomf ha estat per a Bigla – Katusha.
A l’acte de lliurament de premis a Vila-real han assistir el director general d’Esports, Josep Miquel Moya, el regidor d’Esports de Vila-real, Javier Serralvo, i l’edil d’Educació, Aida Beteta. A l’eixida de Betxí han acompanyat a Moya al protocol·lari acte de tall de cinta la diputada d’Esports de Castelló, Tania Baños, i l’alcalde de la localitat, Alfred Remolar.

Van der Breggen, Koppenburg i Vollering, en el podi final. / FOTO Vicent Bravo