El ciclisme professional va donar el tret d’eixida este passat diumenge a Europa i ho va fer a la Comunitat Valenciana. La Clàssica Comunitat Valenciana 1969 – Gran Premi València, prova 1.2 del calendari internacional, va servir per a que el francés Lorrenzo Manzin, de l’equip Total – Direct Energie, estrenara el palmarés de victòries d’esta temporada en ser el més ràpid de l’esprint massiu a Tavernes de la Valldigna.

La prova, organitzada pel Club Ciclista La Marina i SLT Sport, es va disputar sobre 98 km entre la localitat de La Nucia i l’esmentat municipi valencià.

Sergio Villalba, regidor d’Esports de la Nucia, amb José Luis López-Cerrón, president de la RFEC, i Antonio Molina, director de la prova, en el protocolari tall de cinta abans de l’eixida. / Vicent Bravo

Els 96 ciclistes de 13 formacions ProTeam i Continental UCI, a més de la selecció espanyola sub-23, es van enfrontar al Coll de Rates de segona categoria, que no va ser decisiu per al desenllaç de la prova.

Els intents d’escapada van ser una constant durant tota la cursa, encara que cap d’ells va arribar a prosperar a causa dels esforços realitzats pels equips dels velocistes per intentar arribar a l’esprint. Formacions com Kern Pharma, Caja Rural – Seguros RGA, Euskaltel – Euskadi, Total –Direct Energie i Arkea Samsic es van deixar veure durant tot el dia al capdavant del pilot.

Va ser precisament l’equip dirigit per Sebastien Hinault el qui a l’eixida de Pego, a 35 km de l’arribada, va trencar la cursa aprofitant el fort vent lateral. Només una vintena de ciclistes van aconseguir estar atents al moviment de l’Arkea – Samsic, que va posar contra les cordes a molts equips de la Clàssica, confiant en les opcions del seu home ràpid, el francés Capiot.

No obstant això, per darrere van perseguir amb força i insistència els italians del Bardiani i a només 10 km de l’arribada, abans de la meta volant de Xeraco, van aconseguir contactar amb el grup capdavanter, decidint-se el triomf final en una volata massiva.

Per pocs centímetres, Manzin es va imposar a Aristi en l’arribada a Tavernes de la Valldigna. / Vicent Bravo

Al podi de Tavernes de la Valldigna, el basc Mikel Aristi (Euskaltel – Euskadi) i el francés Amaury Capiot (Arkea – Samsic) van acompanyar Manzin. L’italià Davide Gabburo (Bardiani – CSF) va guanyar les metes volants, el seu company Filippo Zana la muntanya, el castellonenc Oscar Pelegrí (Elector Hiper Europa) va ser el millor ciclista autonòmic i Euskaltel – Euskadi es va imposar per equips.

Manzin, Aristi i Capiot formaren el podi de la Clàssica Comunitat Valenciana 1969 – GP València. / Foto Vicent Bravo

La Clàssica Comunitat Valenciana 1969 – Gran Premi València dóna continuïtat a la prova que va començar en 1969 sota el nom de Gran Premi València i que posteriorment, en 1981, va passar a anomenar-se Trofeu Luis Puig. Es va celebrar fins 2005 i en el seu mig segle de vida va comptar amb grans guanyadors com Domingo Perurena, Noel Dejonckheere, Mathieu Hermans, Sean Kelly, Bernard Hinault, Laurent Jalabert, Mario Cipollini, Erik Zabel, Alesandro Petacchi o Oscar Freire.