Estudi de composició corporal en l'esport (1)

Qualsevol esportista que es controle el pes com a part del seguiment de la seua condició física i dels seus progressos, pot treure molt més profit d'un estudi de composició corporal. Amb això, obtindrà informació de com es distribuix, dins d'este mateix pes, la massa muscular i la massa greix.

I és que la massa greix no proporciona de manera directa energia a l'individu, però sí que és un pes que cal mobilitzar, sent per tant un impediment quan sobrepassa els valors adequats. S'ha provat que una alta proporció de massa grassa està relacionada amb una baixa ràtio de força davant pes, una acceleració reduïda i un augment del consum energètic, mentre que el contrari és aplicable a una alta proporció de massa lliure de greix.

Hi ha, a més, estudis que demostren índexs elevats de correlació entre el percentatge de greix corporal i l'actuació esportiva evidenciant la incompatibilitat entre la maximització de l'acompliment en l'esport i els alts índexs de greix subcutani.

D'esta manera, aquells esports en què s'exigeix traslladar-se en contra de la gravetat (córrer, saltar ...) es beneficiaran de percentatges de greix corporal baixos, amb l'excepció de la natació, en què un discret augment en el greix corporal pot afavorir una major flotabilitat (encara que sense excedir-se, ja que no deixa de ser un llast). En canvi, aquells esports que precisen sobretot una major potència, es beneficiaran fonamentalment d'una massa muscular elevada. Menció especial mereixen aquells esports en què es competix per categories de pes, en els que un pèrdua de pes abans de la competició pot situar l'esportista en una categoria menor, amb l'avantatge que això suposa, però també el pot portar a perdre massa muscular, la qual cosa empitjorarà el seu rendiment físic, o pot portar a disminuir el seu percentatge de greix per sota del 5% en homes o 12% en dones, que és el mínim aconsellat per tindre un estat de salut adequat, amb tendència a les infeccions o a l'osteoporosi.

Per este motiu, la valoració de la composició corporal és especialment important en el control de la resposta a l'entrenament i la planificació de la pretemporada i la temporada. Qualsevol oscil•lació en la massa corporal d'un esportista mereix l'atenció de l'entrenador. Per exemple, amb l'entrenament de força cal esperar un augment de la massa muscular a causa de la hipertròfia de la musculatura. No obstant això, la massa corporal podria haver augmentat a causa d'un increment de la massa adiposa, relacionada amb un excés d'ingesta calòrica. D'altra banda, és possible que un programa d'entrenament no produisca canvis en la massa corporal total, però que sí que modifique la composició corporal, augmentant la proporció de teixit muscular i disminuint la proporció de teixit adipós.

Un altre dels interessos de l'estudi de la composició corporal és comprovar si la distribució del múscul és asimètrica cosa que, encara que pot ser desitjada en alguns esports, pot facilitar l'aparició de lesions en altres. Però la seua utilitat no acaba en el monitoratge dels efectes de l'entrenament. Quan un esportista ha patit una lesió, mesurar la composició corporal sobre una base mensual pot ser una eina per minimitzar un augment en el greix corporal. Els atletes poden augmentar el greix corporal ràpidament quan l'activitat ha estat limitada i els hàbits alimentaris han estat deficients, i és difícil tornar a l'esportista al seu millor potencial si este ha perdut múscul i augmentat el greix corporal. A més, durant la rehabilitació, es pot seguir com es recupera la massa muscular i si s'arriba als nivells previs a la lesió.

Per tot això, el coneixement de la composició corporal és primordial per als esportistes, tant aficionats com professionals. Però, són tots els mètodes disponibles iguals?*

 

* En la segona entrega tractarem els Mètodes d'estudi de composició corporal

 

Miguel A. Mollar. Especialista en endocrinología y nutrición. 

Densicorp. Centro de Diagnóstico de Osteoporosis


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vídeo destacat: Mundial sub23 de ciclocròs 2017